Behangtips voor je nieuwbouwhuis

17 april 2021

Behang is de perfecte keuze voor een leuk patroon of foto op je muur. En ook qua textuur is er van alles beschikbaar. Ben jij van plan om één of meerdere ruimtes in je nieuwbouwhuis te behangen?

Met de volgende tips wordt deze klus een eitje:

1. Goede ondergrond

Begin met een goede basis. Zorg er altijd voor dat de ondergrond van de te behangen wand egaal, glad en droog is. Dit betekent geen restjes behang, oneffenheden en/of gaatjes. Verwijder ook de afdekplaatjes van stopcontacten en schakelaars (schakel elektragroepen tijdelijk uit). Is de te behangen wand erg vlekkerig? Saus deze dan eerst voor een egale ondergrond.  

2. Banen snijden
Knip de banen op maat, bij voorkeur 5 centimeter langer zodat je wat speling hebt. Test de eerste baan en gebruik deze - als de lengte goed is - als voorbeeld om de overige banen op de juiste lengte te snijden.  

3. Lijmen
Let op: afhankelijk van het type behang dien je óf het behang óf de muur in te smeren met lijm. Heb je een sterk absorberende of net gestucte wand? Smeer deze dan eerst in met voorstrijk. Zo voorkom je dat het behang niet goed blijft plakken. Breng de lijm daarnaast per baan aan, in een strook die iets breder is dan het behang.

4. Plakken 
Bij een egaal behang kun je het beste starten met behangen in de hoek het dicht bij het raam. Zo kun je de naden beter zien en ervoor zorgen dat de banen goed op elkaar aansluiten. Als je kiest voor behang met een bepaald patroon, een afbeelding of bijvoorbeeld een fotowand, is het handiger om in het midden van de ruimte te beginnen, zodat er aan beide kanten evenveel ruimte of behang overblijft. Gebruik een waterpas of loodlijn om het behang goed recht te plakken en een behangspatel om het behang licht na/glad te strijken. Vervolgens knip of snijd je het overtollige behang aan de onder- en bovenkant weg.

Nog enkele extra tips: 
- Gebruik lijm dat geschikt is voor het betreffende behang en de ondergrond.
- Houd ramen en deuren gesloten tegen tocht.
- Zet de verwarming uit voor een gelijkmatige temperatuur.
- Plaats de afdekplaatjes en stopcontacten pas terug als het behang goed droog is. Het behang is dan namelijk minder kwetsbaar.
- Stel het behangen uit tot het bouwvocht grotendeels uit huis is, of maak gebruik van bouwbehang.
- Zit er vanuit de bouw al bouwbehang op de wanden? Laat dit minstens 6 maanden zitten tot de pleisterlaag goed is uitgewerkt. Verwijder dit behang voordat je nieuw behang aanbrengt.