Dit verandert er voor woningeigenaren in 2022

17 januari 2022

Ook dit jaar veranderen er dingen voor woningeigenaren. We hebben de veranderingen vanaf 1 januari voor je op een rijtje gezet.

De NHG-regels
De Nationale Hypotheek Garantie gaat in 2022 naar € 355.000. Hierover hebben wij een uitgebreid artikel geschreven. Dit artikel lees je hier!

Rookmelders
Vanaf 1 juli 2022 zullen rookmelders verplicht zijn op iedere verdieping van alle woningen. Dit was tot nu toe alleen nog verplicht voor nieuwbouwwoningen.

Hypotheekrenteaftrek
De hypotheekrenteafrek voor hogere inkomens wordt weer verder afgebouwd. Inkomens die boven de € 69.398 mogen vanaf 1 januari nog maar 40% aftrekken, dit was voorheen 43%.

Maximale hypotheek
Vanaf begin dit jaar krijgen mensen met een private lease auto minder hypotheek. Dit komt omdat vanaf 1 januari het private leasecontract voor 100% geregistreerd wordt bij het BKR. Dit was eerst nog voor 65%. 

Energiebelasting
De energiebelasting gaat fors omlaag. Dit komt neer op een korting op de energiebelasting van gemiddeld€ 400. Dit komt omdat de energietarieven fors zullen stijgen in 2022. De korting op de energiebelasting wordt automatisch verrekend.

Lenen
Het Nibud maakt ieder jaar de woonquotes bekend. De woonquotes vertellen ons welk percentage van het inkomen aan wonen besteed mag worden. Dit bedrag heeft op zijn beurt weer invloed op de maximale hypotheeklening. Hieruit blijkt dat eenverdieners en tweeverdienders met een laag inkomen meer kunnen lenen dit jaar, terwijl de maximale hypotheek voor midden- en hoge inkomens gelijk blijft.

Koopproces
Om het biedingsproces op een woning eerlijker te maken, geldt vanaf 2022 dat makelaars het biedproces transparanter moeten maken. Een voorbeeld hiervan is het invoeren van het biedlogboek, waarin huizenzoekers kunnen zien hoeveel en wanneer er is geboden op het huis door alle bieders. Ook is de opkoopbescherming in een aantal gemeenten ingevoerd. Hierdoor krijgen de woningen in bepaalde gebieden zelfbewoningsplicht, om beleggers de pas af te snijden en de woningen uit de verhuur te houden.

Wat verandert er niet?
Er blijven natuurlijk ook nog dingen onveranderd. Zo hoef je nog steeds geen overdrachtsbelasting te betalen als je jonger bent dan 35 en een woning koopt van maximaal € 400.000. Deze regel is wel eenmalig. Ook geldt nog steeds bij tweeverdieners dat het inkomen van de minst verdienende partner maar voor 90% meetelt.