Duurzame tuin

24 maart 2021

Wordt jouw duurzame nieuwbouwhuis binnenkort opgeleverd? Hoog tijd om ook alvast na te denken over de tuin. Wil jij naast een duurzaam huis ook een duurzame tuin? Begin dan sowieso met veel groen. Daarnaast kunnen ook de volgende tips helpen.

Duurzame materialen
Kies voor duurzame materialen voor bijvoorbeeld de tuinset, schutting en bestrating. Een tuinset van wicker, hout of bamboe kan goed tegen verschillende weersomstandigheden en gaat dan ook lang mee. Gebruik voor de schutting hout dat duurzaam is. Wil je een nog duurzamere tuinafscheiding? Kies dan voor een haag. Maak qua bestrating een pad van boomschors, schelpen of split. Dit is waterdoorlatend, waardoor regenwater gelijkmatig de grond in kan zakken.

Verlichting op zonne-energie
Een tuin kan natuurlijk niet zonder verlichting. Niet alleen gezellig, maar ook praktisch als het donker is. Verlichting op zonne-energie is erg duurzaam, aangezien je alleen maar gebruik maakt van zonlicht.

Maak gebruik van een regenton
Geef je planten water met het opgevangen regenwater uit de regenton. Zo bespaar je op je waterrekening. Ook je planten zullen je dankbaar zijn. In leidingwater zit namelijk kalk en daar houden niet alle planten van. Daarnaast zorg je ervoor dat er in periodes van extreme warmte minder grondwater hoeft te worden opgepompt, wat beter is voor het milieu.

Zelf compost maken
Maak compost in je eigen tuin door GFT-afval te laten rotten in bijvoorbeeld een compostbak. Compost zorgt voor een voedingsrijke bodem, dat meer water vasthoudt. Door zelf compost te maken scheelt dit in de verwerking en het vervoer. Dit zorgt vervolgens weer voor minder uitstoot en energie.

Groente en fruit uit eigen tuin
Je eigen groente en fruit kweken is niet alleen leuk, maar zorgt ook voor minder energie en uitstoot en is dus enorm duurzaam. Zelf tuinieren kan bijvoorbeeld in een moestuinbak in de tuin of maak een verticale plantenbak op je balkon. Jouw zelfgemaakte compost kun je hier ook perfect toepassen. Het zorgt voor nog meer smaak aan je eigen gekweekte groente en fruit.

Heb je vragen, wil je advies over de tuininrichting? 
Informeer dan vrijblijvend bij onze WoonGereed partner Hovenier Van Dijk Tuinen: https://bit.ly/39ch7ZP