Hoe maak je een lichtplan voor je nieuwbouwhuis?

05 juli 2021

Wanneer je een nieuwbouwhuis hebt gekocht, is het verstandig om een lichtplan te maken. Dit is een plattegrond van het huis met daarop alle punten waar stopcontacten, spots en fittingen moeten komen.

Wanneer je op tijd begint met het maken van een lichtplan, kan hier tijdens de bouw al rekening mee worden gehouden. Dit is hoe je een lichtplan maakt:

Teken de benodigde stopcontacten
Hier begin je mee. Bedenk waar je al je apparaten wilt hebben? Zoals bijvoorbeeld in de keuken. Denk aan de koelkast, vriezer, oven en andere elektrische apparaten. Of bijvoorbeeld in de woonkamer voor de televisie, lampen of de telefoon. Denk goed na over waar je ze in huis nodig denkt te hebben.

Vergeet je meubels niet
Alhoewel je waarschijnlijk nog geen concreet plan hebt voor je meubels, weet je waarschijnlijk in grote lijnen wel waar meubels gaan komen. Teken dit ook mee in de plattegrond, zodat je straks niet in de knoop komt met je stopcontacten.

Basisverlichting
Dan gaan we door naar de basisverlichting. Hiervan is het belangrijk dat deze de ruimte goed verlicht. Meestal worden basisverlichting zo centraal mogelijk, in het midden van de ruimte geplaatst. Hier komen de plafondlampen. Mocht je nou geen lamp in het midden willen, is het nog steeds aan te raden er alsnog één in te tekenen. Als je deze niet gebruikt is het praktisch onzichtbaar weg te werken en kun je later altijd nog terug.

Functionele en decoratieve verlichting
Na de basisverlichting is het tijd om de functionele en decoratieve verlichting aan te geven. Denk bij functionele verlichting aan een lamp boven de eettafel of een leeslamp naast de bank. Houd er rekening mee dat goed leeslicht minimaal 60 watt is. Met decoratieve verlichting kun je bijvoorbeeld een specifiek item in de ruimte verlichten. Verlichting met een speciaal lichteffect of een opvallend armatuur behoren ook tot decoratieve verlichting.

Maak meerdere schetsen
Maak een aantal lichtplannen zodat je zeker weet dat je optimaal gebruik kan maken van je ruimte. Het vergt even flink wat nadenktijd, maar dan heb je ook wat!

Vraag advies
Heb je geen idee wat je precies wilt? Dat is niet erg. Vraag dan om advies! Neem bijvoorbeeld contact op met een adviseur van WoonGereed. Dan kijken ze met je mee en kunnen jouw plannen volledig voor je uitwerken en eventueel ook realiseren.
Kijk op www.woonwensfabriek.nl/woongereed