Nieuwbouwwoningen zonder gas

03 december 2021

Sinds juli 2018 worden er geen vergunningen meer aan bouwers gegeven voor een bouwproject met aardgasaansluiting. In Nederland willen we namelijk afstappen van het aardgas. Maar hoe werkt dit precies, een woning zonder aardgas?

Vorig jaar waren er al 87% minder nieuwbouwwoningen met aardgasaansluiting. Dit is nog niet 100%, aangezien er vorig jaar ook woningen zijn gebouwd volgens een vergunning van voor juli 2018. Het aardgasvrij bouwen van woningen is een positieve ontwikkeling, met het oog op het milieu en de veiligheid van je woning, maar ook zeker met het oog op de stijgende gasprijzen. We nemen je graag mee in de gevolgen van een aardgasvrije woning.

Koken zonder gas
Als een woning geen aardgasaansluiting heeft, kan er ook niet gekookt worden op een gasfornuis. Een inductiekookplaat is een goed alternatief. En eigenlijk heeft zo'n kookplaat alleen maar voordelen ten opzichte van een gasfornuis. Een inductiekookplaat is makkelijker schoon te houden, is veiliger en verbetert de luchtkwaliteit in huis. De lucht wordt namelijk niet vervuild door de verbranding van aardgas.

Verwarming zonder gas
Als er in huis niet gebruik wordt gemaakt van aardgas, heb je ook geen traditionele ketel. In nieuwbouwwoningen zie je vaak een systeem met vloer- en of wandverwarming. Door de leidingen stroomt water van 40 ºC gelijkmatig over een groot oppervlak stroomt. Je hebt hierdoor geen radiatoren in je huis hangen en je gaat anders om met het verwarmen van je huis. Het is beter om een constante temperatuur te hanteren, ook 's nachts. De verwarming 'even omhoog doen', werkt ook niet. Het duurt enkele uren voordat je wat merkt.

Warm water zonder gas
In woningen zonder aardgas wordt warm water verkregen met een boilervat, eventueel in combinatie met een warmtepomp. Deze kan direct worden aangesloten op zonnepanelen, als je deze hebt. Eén boilervat is genoeg voor een gemiddeld gezin. Is het vat wel leeg, dan kan het enkele uren duren voordat hij weer op temperatuur is. Tip: je kunt een waterbesparende douchekop of een doorstroombegrenzer aanschaffen om minder warm water te gebruiken.