Tips voor het aanleggen van een groen dak

27 juni 2022

Groene daken worden de laatste jaren steeds populairder. Niet alleen omdat het goed is voor de biodiversiteit, maar ook door verkoeling, geluidsisolatie en betere afwatering.

Groene daken, ook wel sedumdaken genoemd, zijn niet alleen aangenaam voor u zelf, maar ook goed voor de natuur in uw directe omgeving. De naam sedumdak komt van de sedumplant, een vetplant die gemakkelijk is in onderhoud en het regenachtige klimaat van Nederland aankan. Het is daarom een perfecte keuze voor de bedekking van een groen dak. Regent het een tijdje niet? Dan is de sedumplant daar ook tegen bestand. Er is nog ruim 21 miljoen vierkante meter dak dat belegd kan worden met sedumplanten.

De aanleg van een groen dak

De aanleg van een groen dak behelst meer dan het enkel planten van de dakplanten. Door de planten op de juiste manier aan te leggen, heeft u er zelf weinig tot geen onderhoud aan. Om dit te faciliteren worden meerdere lagen aangelegd voordat de plant zelf wordt gepland. Er wordt eerst een drainagelaag aangelegd, welke ervoor zorgt dat het regenwater gemakkelijk zijn weg kan vinden. Daar bovenop komt het substraat, welke het regenwater vasthoudt, zodat de sedumplant het water kan opnemen. Als laatste laag komt de beplanting, welke water uit het substraat haalt. Op deze manier heeft u zelf geen onderhoud aan de planten; de planten onderhouden als het ware zichzelf.

Gewicht van het dak

Iets waar mensen zich snel op verkijken, is dat een groendak al snel heel zwaar kan worden. Na een regenbui kan het dak al snel 80 kilo per vierkante meter wegen. Hierdoor bestaat er een kans dat u dak gaat doorhangen of zelfs instort. Laat u van tevoren goed informeren over wat uw dak aankan, of laat een dakinspecteur langskomen. Iedere constructie is anders, waardoor ieder dak weer een ander gewicht aankan.

Andere oplossingen

Is uw dak niet sterk genoeg? Dan zijn er altijd nog andere oplossingen, zoals een lichtgewicht groendak, welke maar 55 kilo per vierkante meter weegt. Hierdoor is deze voor meer daken geschikt. Indien uw zonnepanelen op uw dak hebt liggen, is het ook zeker mogelijk om sedumplanten op u dak te plaatsen. Dit is zelfs bevorderend voor het rendement. Dakbedekking wordt in de zomer namelijk altijd warm, waardoor zonnepanelen minder goed presteren. Een groen dak heeft een verkoelend effect, waardoor de zonnepanelen beter presteren. De beplanting groeit ook niet omhoog, waardoor het niet over de zonnepanelen heen gaat.

Onderhoud

Het onderhoud van een sedumdak is minimaal. De planten zijn bestand tegen heftige regen en droogte. Indien de planten in de schaduw liggen, is er meer kans op onkruidgroei. Onkruid kan de sedumplanten verdringen, dus dit kan eenmaal in het jaar nagekeken worden. Tevens vinden de sedumplanten hun jaarlijkse voeding ook zeker niet erg.