VvE en bewonersvereniging; wat is het verschil?

02 november 2022

Een lidmaatschap van een Vereniging van Eigenaren (VvE) is vaak gekoppeld aan een appartement, maar ook bij gezinswoningen ziet u  tegenwoordig steeds vaker de betrokkenheid van een vereniging. 

Vaak wordt een vereniging in het leven geroepen als er iets wordt gedeeld met andere bewoners. Bij een Vereniging van Eigenaren (VvE) deelt u vaak het trappenhuis, maar ook een gemeenschappelijke tuin of parkeermogelijkheden behoren tot onderdelen welke zijn georganiseerd in een vereniging.

Wat is het verschil tussen een VvE en bewonersvereniging?

Leden van een VvE zijn eigenaar van een aanwijsbaar object, wat bij een VvE vaak de woning zelf is. Bij een bewonersvereniging bent u voor een bepaald deel eigenaar, maar is dit niet concreet aan te wijzen. U bent als het ware een "deelgenoot".

De belangrijkste kenmerken van een VvE

Er is sprake van een VvE wanneer u een woning hebt gekocht én appartementsrecht hebt. Het lidmaatschap van een VvE is verplicht. Een VvE heeft verplicht een bestuur, een huishoudelijk reglement, afdracht servicekosten en een reservefonds voor onderhoud. Vaak draagt u maandelijkse kosten af, welke in de VvE pot terechtkomen. Hier wordt bijvoorbeeld het schilderen van de kozijnen van gefinancierd. Daarnaast is een VvE wettelijk verplicht om bepaalde verzekeringen af te sluiten, zoals de opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Schade door bijvoorbeeld noodweer is dan gedekt vanuit de VvE.

De belangrijkste kenmerken van een bewonersvereniging

Als u mede-eigenaar/deelgenoot wordt van een gemeenschappelijk gebied, maar hier geen koopovereenkomst voor hebt, spreekt men van een bewonersvereniging. Dit gebied gebruikt u samen met andere bewoners, zoals een gemeenschappelijke tuin. U heeft recht om het gemeenschappelijke goed te gebruiken, maar bent hier geen rechtmatig eigenaar van. Een bijdrage aan de kosten is ook niet verplicht, terwijl dit bij een VvE wel het geval is. Wilt u een aanpassing laten doen aan de gemeenschappelijke tuin, dan moet dit altijd in overleg met andere bewoners. Verkoopt u uw woning, dan verkoopt u ook automatisch uw aandeel in het gemeenschappelijke goed.

Heeft u een nieuwbouwwoning op het oog, controleer dan goed of er sprake is van een vereniging, zodat u rekening kunt houden met uw rechten en plichten en bijvoorbeeld extra maandelijkse kosten. Van welke vereniging sprake is wordt vaak op de website van het project vermeld.