Hypotheek afsluiten? Deze tips helpen je op weg

20 juni 2024

Heb jij jouw droomwoning gevonden, dan is het tijd om een hypotheek af te sluiten. Een proces waarbij je te maken krijgt met veel keuzes en variabelen, die allemaal afhangen van je persoonlijke situatie. Deze tips maken het proces een stukje eenvoudiger.

Zoek onafhankelijk advies
Dit is wellicht de belangrijkste tip van allemaal. Elke bank biedt verschillende hypotheekproducten aan, waardoor je het overzicht kwijt kunt raken. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan je helpen om de verschillende mogelijkheden inzichtelijk te maken en te bepalen welke hypotheek het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Kijk verder dan alleen de hypotheekrente
Bij het afsluiten van een hypotheek wordt vaak gekeken naar de hypotheekrente, maar een lage rente betekent niet automatisch dat de maandlasten het laagst zijn. De totale kosten worden daarnaast ook beïnvloed door de looptijd van de hypotheek en de voorwaarden die daarbij horen. Vergelijk hypotheken daarom op alle aspecten.

Hypotheek met NHG
Als je in 2024 een woning koopt voor minder dan € 435.000, kun je gebruikmaken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wil je jouw woning ook gaan verduurzamen, dan is de grens zelfs € 461.100. De NHG biedt een vangnet wanneer je door omstandigheden zoals arbeidsongeschiktheid of een scheiding niet meer in staat bent om de hypotheek te betalen. Hypotheken met NHG hebben over het algemeen een lagere rente omdat de hypotheekverstrekkers minder risico lopen.

Begrijp risicoklassen
Wanneer je niet in aanmerking komt voor NHG, zijn er ook andere mogelijkheden. Hypotheekverstrekkers gebruiken risicoklassen om de verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde te bepalen. Een lagere risicoklasse, bijvoorbeeld omdat je een groot deel van de woning financiert uit eigen middelen, resulteert vaak in een lagere rente.

Gebruik eigen middelen
Door een deel van de koopsom van je eigen geld te betalen, hoef je minder te lenen. Dit zorgt voor een verlaging van je maandlasten. Houd er wel rekening mee dat bovenop de koopsom altijd nog extra kosten komen, die je sowieso uit eigen middelen moet betalen. Maak dus een goede berekening van de hoeveelheid eigen middelen die je kunt inzetten en waarvoor je het gaat gebruiken.

Overweeg een overlijdensrisicoverzekering
Sommige hypotheken kun je afsluiten samen met een overlijdensrisicoverzekering, wat kan leiden tot extra korting en lagere hypotheekrente. Deze optie is niet altijd het voordeligst, maar het geeft wel de zekerheid dat (een gedeelte van) de hypotheek na overlijden kan worden afgelost. Het is verstandig je goed te laten adviseren over deze optie.

Maak gebruik van de verhuisregeling
Ben je momenteel al in het bezit van een koopwoning en zit je nog in de rentevaste periode? Dan is het mogelijk om met de verhuisregeling jouw huidige hypotheek met de bijbehorende rente mee te nemen naar je nieuwe woning. Hierdoor kun je profiteren van de gunstige voorwaarden van de hypotheek die je eerder hebt afgesloten.