Opschortende voorwaarden bij nieuwbouw; wat zijn dat?

01 mei 2024

Bij het doornemen van de koop-/aannemingsovereenkomst voor jouw toekomstige nieuwbouwwoning, kan het zijn dat je stuit op opschortende voorwaarden. Maar wat houden die eigenlijk in? En waar moet je op letten?

Opschortende voorwaarden zijn voorwaarden die eerst vervuld moeten worden voordat een koop-/aannemingsovereenkomst daadwerkelijk van kracht wordt. Denk hierbij aan een bepaald percentage woningen dat moet zijn verkocht binnen het nieuwbouwproject of een bouwvergunning die nog verleend moet worden.

Termijn van opschortende voorwaarden

In de meeste gevallen is er een termijn van 9 maanden verbonden aan opschortende voorwaarden. Binnen deze periode moet aan alle voorwaarden worden voldaan. Lukt dit niet dan kan het soms zijn dat de overeenkomst niet doorgaat of dat de ontwikkelaar verlenging van deze termijn aanvraagt.

Check de geldigheidsduur van je hypotheekofferte

Gezien de lange termijn van opschortende voorwaarden is het belangrijk om de geldigheidsduur van je hypotheekofferte goed te checken. Deze moet namelijk geldig zijn op de dag dat je naar de notaris gaat voor de eigendomsoverdracht en je ook de hypotheekakte tekent. Is je hypotheekofferte op die dag verlopen, dan dien je deze voor die tijd te verlengen of een nieuwe hypotheekofferte aan te vragen wanneer verlenging niet mogelijk is.