Kiezen voor nieuwbouw: vrij op naam (v.o.n.)

04 oktober 2023

Bent u aan het oriënteren voor een nieuwe woning, dan ziet u het vast vaak langskomen: vrij op naam of 'v.o.n.'. Het vrij op naam kopen is een fijn voordeel van het kopen van een nieuwbouwwoning. Maar wat houdt het eigenlijk precies in?

Wie verantwoordelijk is voor het betalen van de kosten voor de aankoop van een woning verschilt bij nieuwbouw of bestaande bouw. Koopt u een bestaande woning, dan is de koper verantwoordelijk voor deze kosten. Dit wordt ook wel 'kosten koper' genoemd. Kiest u voor een nieuwbouwwoning, dan neemt de verkopende partij deze kosten op zich:

1. Overdrachtsbelasting (2% van de koopsom)

2. Notariskosten leveringsakte

3. Notariskosten voor uw inschrijving bij het Kadaster

In alle gevallen zijn financieringskosten wel voor eigen rekening, zoals advies- en bemiddelingskosten voor een hypotheek of de notariskosten voor de hypotheekakte. Deze kosten maakt u daarentegen ook als u een bestaande woning koopt.

Wat scheelt dit uiteindelijk in u portemonnee? In vergelijking met bestaande bouw zijn de totale kosten voor de aankoop van de woning een stuk lager bij nieuwbouw. Bij nieuwbouw bedragen deze kosten meestel 3% van de koop-/aanneemsom, bij bestaande bouw kan dit oplopen tot 6%. Dit kan dus flink geld besparen.