Lamberink Makelaars: Totale woningverkopen in Assen terug op niveau 2016

24 oktober 2019

Woningzoekers ondervinden in de noordelijke steden steeds meer moeite met het vinden van een  geschikte woning. Door het gebrek aan aanbod is zowel in Assen als Emmen de dynamiek op de woningmarkt aan het afzwakken. 

Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2019 van Lamberink Makelaars (partner in Dynamis).


Gebrek aan opties drukt woningverkopen in Emmen en Assen


In het afgelopen kwartaal werden in Assen evenveel woningen verkocht als in het derde kwartaal van 2016. Het grote verschil is echter dat woningzoekers destijds de keuze hadden uit ruim drieënhalf keer meer aangeboden woningen. Ook in Emmen is deze nijpende situatie zichtbaar. Doordat woningzoekers te weinig keuzeopties hebben, gaan ze niet over tot aankoop met afnemende verkoopcijfers tot gevolg.


Nieuwbouw houdt marktdynamiek Leeuwarden in stand


In Leeuwarden en Groningen vindt deze terugval van de verkopen niet plaats. Terwijl in Leeuwarden de verkoopcijfers op peil worden gehouden door de verkoop van nieuwbouwwoningen, is in de gemeente Groningen een andere  situatie zichtbaar. Het aantal verkopen blijft ook in de bestaande bouw van een hoog niveau, doordat veel Groningers hun woning te koop zetten om te kunnen profiteren van de ontstane overwaarde.