Sprekende Cijfers Woningmarkten - Q3 2023

19 oktober 2023

Toenemende krapte, lichte stijging nieuwbouwtransacties

De bestaande woningmarkt in Nederland bleef stabiel in het derde kwartaal van 2023, het aantal transacties kwam landelijk met 1,8% licht onder de resultaten van het vorige kwartaal, de transactieprijzen stegen licht met 1,7%.In Noord-Nederland zien wij een sterk wisselend beeld, hieronder een overzicht van het aantal transacties en de transactieprijsontwikkelingen in onze vestigingsgemeenten op een rij.

Hardenberg: transacties –25%, transactieprijzen –0,6%
Coevorden: transacties 5%, transactieprijzen +3,7%
Emmen: transacties 9%, transactieprijzen +1,3%
Assen: transacties 10%, transactieprijzen +1,9% 
Aa & Hunze: transacties 2%, transactieprijzen +4,6%
Tynaarlo: transacties & 21%, transactieprijzen +9,2%
Groningen: transacties +8%, transactieprijzen +2,8%
Smallingerland transacties +21%, transactieprijzen +1,9%
Leeuwarden: transacties +45%, transactieprijzen 2,7%

Op de nieuwbouwmarkt zien wij kleine lichtpuntjes, landelijk is er ten opzichte van het vorige kwartaal +14% meer verkocht, ten opzichte van een jaar geleden is dit +18%. Het nieuwbouwaanbod is met 3% gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal naar 19.000 woningen. In Noord-Nederland zien wij een licht toenemend aantal opties en transacties. De vraagdruk is weliswaar onverminderd hoog, maar dit zet de nieuwbouwmarkt vooreerst nog niet echt in beweging in deze regio. Hiervoor zal de bestaande markt eerst verder moeten opwarmen.

Wilt u meer informatie over de woningmarktontwikkelingen, bijbehorende huishoudensdata of de concrete vraagzijdeontwikkelingen?

Neem dan gerust contact met ons op!

Lees hier het volledige rapport>