Wat is de WOZ-waarde en wat kun je doen als deze te hoog is?

26 maart 2022

Wat betekent de WOZ waarde van je huis? En wat kun je doen als de waarde te hoog is?

De WOZ-waarde, ook bekend als de Waardering Onroerende Zaken, is de waarde van de woning waarin je woont. Deze waarde wordt jaarlijks bepaald en daarmee wordt ook de hoogte van belastingen heffingen bepaald, waaronder gemeentelijke belastingen, inkomstenbelasting en de watersysteemheffing. Ook kan aan de hand van de WOZ-waarde een huurprijs bepaald worden, deze kan de renteopslag van je hypotheek beïnvloeden en heeft invloed op de verkoopprijs van je woning. De WOZ-waarde wordt bepaald door middel van taxatie van de gemeente en wordt ieder jaar op 1 januari bepaald, ook wel de waardepijldatum genoemd.

WOZ-waarde te hoog?
|Wanneer de WOZ-waarde bepaald is, wordt deze meestal in het begin van het jaar opgestuurd. Als je huis in het afgelopen jaar meer waard is geworden, dan is de WOZ-waarde ook meer geworden. De WOZ-waarde kan je ieder moment controleren via het WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid. Hier staat van iedere woning de WOZ-waarde van de afgelopen jaren en basisinformatie. Hier kan je controleren wat de waarde van je huis is en bij vermoeden van een te hoge waarde, kan je een WOZ-check doen. Blijkt na deze check dat de waarde te hoog is, dan kan je bezwaar maken.

Hoe maak je bezwaar?
Bezwaar maken kan op drie manieren. Allereerst kan je bellen naar de gemeente, deze kunnen dan verder in de zaak duiken. Heb je liever het heft in eigen hand? Dan kan je ook zelf bezwaar maken. Online is te lezen hoe je dit makkelijk doet. Wil je je handen hier liever niet aan branden? Dan kan je het ook uitbesteden aan een bureau. Deze onderzoeken dan voor je of het bezwaar maken zin heeft en kunnen dit voor je oppakken.

Bezwaar maken kan een verschil maken, aangezien een hoge WOZ-waarde zorgt voor hogere belasting, rente en huur. Laat dit bij een vermoeden van een te hoge WOZ altijd onderzoeken of zoek zelf uit of je hierop kan besparen.